Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata i przepisy świąteczne.
WIELKANOCNE MAZURKI
Popularne wielkanocne ciasto.
{gallery}mazurki{/gallery}
Składniki
350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
masa kajmakowa
ozdoby bakaliowe, lukrowe
powidła
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem na drobne części. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Następnie ciasto rozwałkować i rozłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C. Po ostygnięciu udekorować masą kajmakową, powidłami, bakaliami, drobnym lukrem.
Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?15-wielkanocne-mazurki,36
SMACZNEGO!!!
Oprac. Barbara Munk