Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata i przepisy świąteczne.
WIELKANOCNE ROGALIKI Z NIESPODZIANKĄ
Rogaliki z jajkiem doskonale sprawdzą się na Wielkanoc, urozmaicą każde śniadanie ale także będą świetną alternatywą dla kapuśniaczków i pasztecików do czerwonego barszczu.
{gallery}wielkanocne_rogaliki{/gallery}
Składniki
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
85 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
50 ml letniej wody
8 jajek ugotowanych na twardo
mleko do posmarowania
czarnuszka do posypania
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, cukier i letnią wodę. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki wymieszać, dodać wyrośnięty rozczyn, lekko wyrobić i dodać roztopione masło. Schłodzić 15 minut. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykroić trójkąty. Ułożyć w nich ugotowane jajko, uformować kształt rulonika, posypać czarnuszką. Piec w temperaturze 180 st. C, ok. 25 minut. Podawać do barszczu.
Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?wielkanocne-rogaliki-z-niespodzianka,185
SMACZNEGO !!!!
Oprac. Barbara Munk