Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi na innych kontynentach, ich kultury, tradycji i obyczajów. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata.

 

 

CHAŁKA

Rytualne pszenne pieczywo żydowskie. Najpopularniejsza chałka ma kształt plecionego warkocza.

 

 

Składniki

70 g masła – roztopionego i chłodnego

30 g świeżych drożdży

350 ml podgrzanego mleka

50 g drobnego cukru

550 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 ciepłe żółtka

2 łyżki oleju

1 jajko wymieszane z 1 łyżką wody do posmarowania

do posypania kruszonka lub mak lub sezam

 

Przygotowanie

Drożdże dodać do cukru i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać żółtka i mąkę, sól, wymieszać i wyrobić na stolnicy. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Uformować wałki, z których powstanie warkocz. Przełożyć do foremki posmarowanej olejem. Wierzch posmarować roztrzepanym jakiem, posypać wybraną posypką. Piec w temperaturze 180 stopni C OK. 35 minut.

Więcej informacji znaleźć można na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:

https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?02-celebrujemy-kolacje-szabatowa,18

https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/020/?na-szabatowym-stole,52

SMACZNEGO!!!

Newsletter

Zapisz się
do góry