Ojczyzna jest naszą matką ziemską. Polska jest matką szczególną. Niełatwe są jej dzieje, zwłaszcza na przestrzeni ostatnich stuleci. Jest matką, która wiele przecierpiała i wciąż na nowo cierpi. Dlatego też ma prawo do miłości szczególnej.

Jan Paweł II

Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi na innych kontynentach, ich kultury, tradycji i obyczajów. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata. 

 

RUGELACH

Tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej, pieczone nadziewane rogaliki.

 

Składniki

200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g serka śmietankowego
2 łyżki cukru (z lekkim dodatkiem wanilii)

300 g mąki
1/2 szklanki powideł śliwkowych

garść orzechów włoskich
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kakao
2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie

Masło utrzeć z serkiem. Dodać cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 2 godziny. Rozdrobnione orzechy wymieszać z pozostałymi składnikami na masę. Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty odpowiadające jednemu rożkowi. Posmarować powidłami i dodać nadzienie orzechowe. Zwinąć rogaliki. Piec na posmarowanej tłuszczem blasze ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:

https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?07-rugelach-chanukowe-rogaliki,24

SMACZNEGO!!!

Newsletter

Zapisz się
do góry