Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata i przepisy świąteczne.

 

WIELKANOCNE MAZURKI

Popularne wielkanocne ciasto.

 

 

Składniki

350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki

100 g cukru pudru

szczypta soli

200 g masła, zimnego

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

3 żółtka

masa kajmakowa

ozdoby bakaliowe, lukrowe

powidła

 

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem na drobne części. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Następnie ciasto rozwałkować i rozłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C. Po ostygnięciu udekorować masą kajmakową, powidłami, bakaliami, drobnym lukrem.

Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:

https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?15-wielkanocne-mazurki,36

SMACZNEGO!!!

 

Oprac. Barbara Munk

Newsletter

Zapisz się
do góry