You are currently viewing „Jan Paweł II – papież dialogu” cz. 8

„Jan Paweł II – papież dialogu” cz. 8

Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata i przepisy świąteczne.

 

BABA WIELKANOCNA I BUCHTY DROŻDŻOWE

Tradycyjne ciasta wielkanocne.

 

{gallery}babawielkanocna{/gallery}

 

Składniki

3,5 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1 jajko

6 czubatych łyżek cukru

2 łyżki cukru waniliowego

1 szklanka pełnego mleka

2 łyżki masła

szczypta soli

50 g rodzynek

tłuszcz i bułka tarta do formy

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w rondelku do połączenia składników i przestudzić. W letnim mleku z masłem i cukrem rozpuścić drożdże. Poczekać aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, rozkłócone jajko i rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:

https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?potrawy-wielkanocne,154

SMACZNEGO !!!

 

Oprac. Barbara Munk