Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata i przepisy świąteczne.
BABA WIELKANOCNA I BUCHTY DROŻDŻOWE
Tradycyjne ciasta wielkanocne.
{gallery}babawielkanocna{/gallery}
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
6 czubatych łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka pełnego mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
50 g rodzynek
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w rondelku do połączenia składników i przestudzić. W letnim mleku z masłem i cukrem rozpuścić drożdże. Poczekać aż drożdże zaczną pracować i rosnąć. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, rozkłócone jajko i rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?potrawy-wielkanocne,154
SMACZNEGO !!!
Oprac. Barbara Munk